Nu när våren är här och sommaren börjar närma sig så blir det allt mera som ska göras. Trädgården ska fixas. Allt som ska hinnas med innan semestern. Så ska du också göra en massa under semestern. Hur ska då din energi räcka till hela sommaren så du kan vara utvilad och full med energi när hösten kommer.

I ett hus så är det rätt vanligt att man gör energiberäkningar. Kollar upp hur mycket energi som går åt men kollar även upp vart all energi tar vägen. Vi kollar upp hur det är med isoleringen och tilläggsisolerar, tätar fönstren och dörrar. Allt för att spara energin så att du kan använda den resurser på något annat.

Jag vill nu ge dig ett råd att göra en likadan energiberäkning på dig själv? Hur mycket energi har du? Var finns energikällorna och vad tar energi? Hur använder du din energi idag och du behöver kartlägga hela din energisituation

Hur använder du din energi idag?

Mentalt, fysiskt och känslomässigt.

Vilka arbetsuppgifter har du som tar energi?

Vilken typ av energiåtgång är det? Mentalt, fysisk eller känslomässigt.

Vilka personer finns i din närhet som tar energi?

Vilken typ av energi?

Hur är det med din familj?

Något som tar energi?

Något intresse som tar energi?

Skriv ner allt du kommer på.

Kom också ihåg att ta med teknikprylar när du gör din energiberäkning. Mobilen, surfplattan och datorn är fantastiska uppfinningar men de kan också ta mycket av din tid och energi.  Behöver du kolla Facebook eller Instagram så många gånger som du gör? Är det avkopplande eller tar det energi att slösurfa? Fundera i stället på hur du kan använda tekniska prylar för att de ska ge energi istället för att ta energi.

Något som också lätt stjäl energi är andras förväntningar eller det som vi inbillar oss att andra förväntar sig av oss. Du har ansvar för dig och alla andra har ansvar för sig. Du behöver inte uppfylla alla andras förväntningar. När vi tror att vi behöver leva upp till andras förväntningar så blir det en hopblandning av mig och dig. Du ska ta ansvar för hur du mår och då kan du inte leva efter andras förväntningar.

Vad ger dig energi?

Här kan du göra en lista på vad du upplever att ger dig energi.

Vilka arbetsuppgifter har du som ger dig energi?

Vad är det bästa och det mest inspirerande med ditt jobb?

Vilka personer har du i din närhet som ger dig energi?

Det kan många gånger vara personer man tar förgivet.

Hur är det med din familj?

Vad ger din familj dig och hur mycket tid ger du dem?

Vilka intressen har du som ger dig energi?

Det finns kanske intressen som ger dig energi som du inte ens utövar. Ta tag i det.

 Kartlägg noggrant och skriv ner.

Det är ju bara några få exempel på möjliga energitjuvar och energikällor som jag här lyfter fram. Du behöver själv ta en funderare vilka dina är och hur många de är. Genom att på det här viset kartlägga var dina energiläckage och har då också lättare att täppa till dem och även möjlighet att öka på mängden av det som ger dig energi.

Om du vill göra den här uppgiften ännu tydligare så kan du lägga en skala från 1-10 på hur mycket energi någonting tar eller hur mycket det ger. Du kan också göra den om 3 månader igen och se om det blivit någon förändring.

Ha en trevlig fortsättning på veckan!