Hur ser ditt liv ut just nu? Hur blev 2020 för dig? Vad vill du ta med dig från det året och var vill du kasta i papperskorgen? Finns något du vill utveckla under 2021? Upplever du livet så att du inte vill göra några förändringar så får jag bara gratulera. Alla behöver inte förändras. Det är helt okej att vara nöjd som det är.

Men många har saker de vill förändra. Det kan vara att börja med nya och bättre vanor. Det kan vara att jobba med visa delar av sig själv som att bli modigare och bättre på att hantera rädslor. Eller så kanske du vill vända blicken inåt och prioritera dig själv istället för att hela tiden gå i andras ledband.

Varför är det då så svårt för oss att byta riktning och börja med något annat?

Hjärnans önskan är ju att vi ska överleva och må bra. För att du ska överleva så behöver hjärnan spara energi till det som är allra viktigast. Även om vårt förstånd säger att kylskåpet är fullt så reagerar inte hjärnans funktioner på det.

Om du vill göra en förändring i ditt liv så tar det mycket energi i din hjärna. Du behöver koppla om en mängd tankebanor och ibland ställa om hela tankesystem. Ju större förändringar du gör så desto mer energi krävs. Därför så kan det kännas motbjudande att ta itu med någonting nytt.

Det dyker upp tankar som ”det är väl bra som det är” även om det inte är bra. Allt för att vi ska hålla oss till de invanda beteende som tar mindre energi.

Orsaken till att vi ändå gör förändringar så handlar ju om lusten att utvecklas. Det kan vara väldigt individuellt vad vi vill göra. Allt från att stiga upp tidigare på morgonen till att säga upp sig från jobbet eller börja med bergsklättring.

När vi väl kommit igång med en utmaning så skapas också ett behov av att utvecklas. För varje steg du lyckas ta så får du en kick som ger dig motivation att fortsätta. Hjärnan är ganska trögstartad så därför så kan det vara en stor tröskel att ta sig över för en person som inte är så van vid att göra förändringar. Ju oftare du utmanar systemet så desto lättare blir det att kliva över tröskeln och du blir bättre på att göra förändringar.

Så när det tar emot att gå till gymmet eller ta din löprunda så handlar det inte om att du är lat. Det handlar om att hjärnan vill få dig att överleva.

Varför behöver vi en tydlig plan för att nå vårt mål?

Att sätt ett mål utan att ha en plan så är som ett kasta någon i havet och säga. Du får lära dig att simma på väg till land. Det finns ju alltid någon som är så envis att de kommer att lyckas men de allra flesta plaskar på en stund och sen drunknad.

Frågor som skapar tydlighet när du gör en plan.

  • Vart är du på väg?
  • Vad krävs för att ta dig dit?
  • Vilka resurser och kunskap har du?
  • Hur stora steg ska du ta och vilket är ditt första steg?
  • Finns det något hinder som kan göra att du misslyckas?
  • När är du vara framme?

Svara på dessa frågor. Skriv ner svaren så att de blir tydliga för dig och börja ta ett steg i tagen. För varje steg du tar så sker det nya kopplingar i din hjärna, du övervinner ditt motstånd och du får en dopaminkick som ger dig motivation till att ta nya steg och skapa nya vanor.

Lycka till med dina förändringar 2021!